Bermuda Çim

Bermuda Çimi Nedir ?
Bermuda çimi Ülkemizde köpek dişi ayrığı olarak adlandırılır. Akdeniz iklim kuşağının vazgeçilmez çeşitlerindendir. Özellikle çim alanlar için ıslah edilen çeşitleri çok yayılıcı,ince yapraklıdır ve açık renkte bir çim örtüsü oluşturur. Bazı çeşitleri soğuğa dayanıklı olmakla birlikte genellikle 0°C   altındaki ısılarda canlılığını kaybeder. Basılmaya dayanıklı,kendini yenileme yeteneği yüksek bir çeşittir. Kolay tesis olup derin biçimlerden zarar görmez. Tohumları kabuksuz olanların çimlenme süreleri kısa,çimlenme oranları yüksektir.
Bermuda çimi ortalama yıllık sıcaklığı 20 derece civarında olan hemen her yerde yetişebilir. Sıcaklık derecesinin bu ortalamadan 5-7 derece düşmesi halinde çimin toprak üstü organları sararır. Çok ince ve küçük olan tohumlarının l gramı 3.300-4.000 adettir. Hemen hemen her toprakta yetişebilir. Drenajı iyi, bol gübreli, orta bünyeli topraklarda iyi gelişir. Diğer tarafta ağır bünyeli topraklar ile kumlu kıyı kısmında, alkali topraklarda ve pH’sı 5.5 olan fazla asit topraklarda da yetişebilir.
Bermuda çimi sıcağı ve tam güneşi sever. Gölgeden hoşlanmaz. Gölge yerlerde ince, uzun ve zayıf bir doku kazanır. Normal sulama rejiminin yansı kadar sulama ile de yeterli güzellikte çim dokusu oluşabilir.

Yaz aylarında gelişmesi sıcaklık, sulama ve gübrelemeye paralel olarak hızlı olur. Bol gübre ve iyi biçim ile çok yeşil ve düzgün çim yüzey yapar. Üzerinde dolaşma yoğunluğuna bağlı olarak yılda 5-10 kez gübre uygulanır. Yazın gelişme devresi süresince nemi sever. Uzun ömürlü ve dayanıklı yapısıyla gösterişli bir çim yüzey yapar. Kısa biçime dayanıklıdır.
Bermuda çim, kışın uykuya yatar. Aralık-Ocak-Şubat aylarında kahverengi-sarımsı bir renk alır. Mart ayından itibaren uyanır ve tekrar yemyeşil olur. Yılın 12 ayı yeşil olmasının istendiği uygulamalarda, Bermuda çimin arasına Dört Mevsim tohumu ile ara ekim yapılarak sürekli yeşil görüntü sağlanabilir. Üst biçme aralıkları uzundur.
Bakım kolaylığı, az sulama istemesi ve dayanıklılığı sebebi ile özellikle yazlıklarda ve yüksek trafik içeren uygulamalarda tercih edilir.
Bermuda çim, kışın uykuya yatar. Aralık-Ocak-Şubat aylarında kahverengi-sarımsı bir renk alır. Mart ayından itibaren uyanır ve tekrar yemyeşil olur. Yılın 12 ayı yeşil olmasının istendiği uygulamalarda, Bermuda çimin arasına Dört Mevsim tohumu ile ara ekim yapılarak sürekli yeşil görüntü sağlanabilir. Üst biçme aralıkları uzundur.
Bakım kolaylığı, az sulama istemesi ve dayanıklılığı sebebi ile özellikle yazlıklarda ve yüksek trafik içeren uygulamalarda tercih edilir.